οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

19.3.10

"Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, μόνο δανεισμό με λογικούς όρους"

«Δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, αλλά αν βρεθούμε σε πλήρες αδιέξοδο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» είπε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κι ενώ το πρωί από τις Βρυξέλλες ήταν πιο κατηγορηματικός. Είπε ακόμη στο υπουργικό ότι «η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, αρκεί να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους. Υπ' αυτούς τους όρους η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ούτε πολύ περισσότερο από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας». Συνεργάτες του έλεγαν πάντως ότι η θέση δεν αλλάζει και το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η ηπιότερη λεκτική απογευματινή αναφορά του Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή στο ΔΝΤ οφείλεται στις διαστάσεις που πήρε χθες στην Ευρώπη το θέμα. Συγκεκριμένα υπήρξε αρχικά ένα δημοσίευμα του Dow Jones, που αναπαρήχθη από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης και οδήγησε σε νέα άνοδο των σπρεντ, πτώση των χρηματιστηρίων και μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Ελλάδα μεταξύ 2 και 4 Απριλίου θα προσφύγει στο ΔΝΤ, επειδή δεν ελπίζει σε παροχή βοήθειας από την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «αστειότητες» το δημοσίευμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν χθες το μεσημέρι πολλά τηλεφωνήματα στο μέγαρο Μαξίμου από ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούσαν δεδομένο ότι η Ελλάδα αποφάσισε να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται από χθες συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει εντός της Ε.Ε. σχέδιο διάσωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών χθες φέρεται να εκτίμησε ενώπιον των βουλευτών ότι τελικά θα υπάρξει σχέδιο με δανεισμό ή από την Ε.Ε. χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας ή διμερής δανεισμός.

Μια λύση που εξετάζεται είναι ένας μικτός δανεισμός από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με πρωτοβουλία της Ενωσης.

Ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί λύση μέσα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σήμανε μια σημαντική στροφή, καθώς ισχυροποίησε τη στήριξη της χώρας μας από τους εταίρους μας. «Αναμένουμε όμως το σήμα στήριξης να επιβεβαιωθεί και πάλι και να ισχυροποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας» είπε.

Πηγή