οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

16.3.10

Για 6η φορά μέσα στο 2010 έφτασαν οι Τούρκοι μέχρι το Σούνιο!

Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για τον σκοπό που υποκρύπτει, προκαλεί στο ελληνικό πεντάγωνο η νέα μορφή προκλήσεων που εφαρμόζει η Τουρκία στέλνοντας συστηματικά και με μεγάλη συχνότητα τους τελευταίους 4 μήνες πολεμικά πλοία της στο «ρουθούνι» της Αθήνας - ανοιχτά του Σουνίου.

Χθες για 11η φορά από τις 7 Νοεμβρίου 2009 -και 6η εντός του 2010- μια τουρκική κορβέτα πέρασε χωρίς εμφανή λόγο, το στενό μεταξύ του Σουνίου και της Κέας (Τζιας) και μέσω του στενού του Καφηρέα κατευθύνθηκε προς το βόρειο Αιγαίο και τα Δαρδανέλια. Σ' όλες τις περιπτώσεις τα πλοία ξεκινούν από τον ναύσταθμο Ακσάζ στο ύψος της Ρόδου και η μόνη διαφοροποίηση που έχουν στην «άσκοπη περιπλάνησή τους» είναι ότι άλλα περνούν δυτικά και άλλα ανατολικά της Κέας. Παρόμοια πρόκληση είχε γίνει και στις 14/1/09 όταν στο πλαίσιο άσκησης η φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις» είχε φθάσει μέχρι τα όρια του Αργοσαρωνικού, οπότε και γύρισε προς τα Δαρδανέλια, όταν έγινε ελληνική διαμαρτυρία.

Ερωτήματα για κατασκοπία
Ο πανομοιότυπος τόπος που εκτελούν την κίνησή τους κορβέτες και φρεγάτες της Τουρκίας, όπως και η μεγάλη συχνότητα έχουν δημιουργήσει υπόνοιες στην ελληνική πλευρά ότι πέραν της εμφανούς πολιτικής προσκλήσεων, ενδεχομένως να υποκρύπτεται και σχεδιασμός για κατασκοπευτική δράση. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και από το ότι μία από τις 11 «άσκοπες περιπλανήσεις» - αυτή της 22ας Δεκεμβρίου - έγινε από σκάφος «Τσανταρλί» που έχει μετατραπεί σε πλοίο ηλεκτρονίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Πριν περίπου δύο χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 2008, το συγκεκριμένο πλοίο είχε φτάσει 7 μίλια ανοιχτά της Κύμης στο πλαίσιο άσκησης και εκτέλεσε, όπως διαπιστώθηκε από τα όργανα (αισθητήρες) που είχε ανοιχτά, κατασκοπευτική δραστηριότητα...

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που παρακολουθούν ξεχωριστά τη νέας μορφής πρόκληση της Τουρκίας προσπαθούν να δουν που οφείλεται η τακτική αυτή και αν βρίσκεται «στα σκαριά» τυχόν άλλη διεκδίκηση. Οι επιτελείς του Ναυτικού αναλύουν τα δρομολόγια «βήμα προς βήμα» για το κατά πόσο υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θίγουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης πέραν του ότι οι συγκεκριμένοι πλόες δεν εξυπηρετούν την μετακίνηση από μία ανοιχτή προς άλλη ανοιχτή θάλασσα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε χθες -μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη- ότι πρόκειται για «οριακή» περίπτωση αβλαβούς διέλευσης που παρακολουθείται, όπως όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο «με την στρατηγική ψυχραιμία αλλά και με την εγρήγορση που απαιτείται». Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι τέτοιες κινήσεις εγκυμονούν πιθανούς κινδύνους. Για όλες τις περιπτώσεις το υπουργείο Άμυνας έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών.

(από ΤΑ ΝΕΑ)