Την ατζέντα των πρόσθετων μέτρων που καλείται να λάβει η χώρα μας για να εξασφαλίσει την έμπρακτη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων και να μπορέσει το ελληνικό κράτος να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη του, έρχεται για να επιβάλει στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος δημοσιονομικών υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, ο οποίος προϊσταται των ερευνών για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι Βρυξέλλες ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ, για να προχωρήσουν στην όποια στήριξη για το δανεισμό της Ελλάδας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό πακέτο μέτρων που αποδέχεται να λάβει η κυβέρνηση φτάνει σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει πολλές από τις σκληρές εισηγήσεις των Ευρωπαίων όπως:
- Μείωση μισθολογικής δαπάνης ίση με την κατάργηση ενός μισθού (14ος μισθός),
- Μεγαλύτερο «μαχαίρι» σε επιδόματα και υπερωρίες.
- Περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
- Περιορισμός επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία,
- Επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας
- Νέα αύξηση φόρου στα καύσιμα
- Περικοπή 10% των λειτουργικών δαπανών του Κράτους ,
- Αύξηση ή κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ
- αλλά ενδεχομένως και αύξηση ΦΠΑ από 19% σε 21%.
Ταυτόχρονα ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, περιορισμός των «προνοιακών» συντάξεων, αναλογικό σύστημα απονομής τους ανάλογα με τις εισφορές και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Επίσης προωθούνται άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο και απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με αυξήσεις κάτω απο τον πληθωρισμό και κατάργηση ή περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων.
(από protothema.gr)