Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.2.10

"Μελλοντικά θα δώσουμε το δικαίωμα και σε μετανάστες να εκλέγονται δήμαρχοι"

Μέχρι τις 15 Μαϊου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του «Καλλικράτη», τονίζει στη συνέντευξή της προς την αυτοδιοίκηση gr η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της εξειδίκευσης των πληθυσμιακών, κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών, αναπτυξιακών, λειτουργικών, πολιτιστικών, ιστορικών και χωροταξικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνουν οι χωροθετήσεις των δήμων. Παράλληλα υπολογίζει ότι θα δοθούν περίπου 4 δις € από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» για τα πρώτα χρόνια της νέας αρχιτεκτονικής δομής, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά στις αρμοδιότητες οι νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις παίρνουν αυτές των νομαρχιών και των σημερινών κρατικών περιφερειών, ενώ σε αυτές των νέων δήμων προστίθενται οι αρμοδιότητες της κατασκευής σχολικών κτηρίων κι όχι μόνο της συντήρησης που ασκούσαν μέχρι σήμερα, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και πλήθος ακόμη αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η υφυπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης και για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, προαναγγέλλοντας ότι μελλοντικά το δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου μπορεί να το έχουν τόσο οι κοινοτικοί όσο και οι υπήκοοι τρίτων χωρών. Ενώ στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση με την ψήφο των μεταναστών επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών απαντά ότι οι 266.250 νέοι ψηφοφόροι αντιστοιχούν μόλις στο 0,65% των εκλογέων. Άρα, προσθέτει, «οι εντυπώσεις που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά είναι αβάσιμες».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης της υφυπουργού εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: