οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

19.2.10

Η κρυφή σύγκρουση Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου

Του Μιχάλη Δημητρίου

* Δεν είναι μόνο δυσάρεστη αλλά και θλιβερή η εξέλιξη στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, η κρυφή ένταση στο παρασκήνιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η διαφωνία να οδηγήσει σύντομα το Φανάρι στην επιβολή κυρώσεων κατά του Αρχιεπισκόπου (και κατά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) όπως το 2004, επί αρχιεπισκοπίας του αείμνηστου Χριστόδουλου.

Κι όλα αυτά όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπήρξε και παραμένει ο πιο πιστός και υποτακτικός ιεράρχης της Ελλάδος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Πιθανώς πλέον στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι και όχι τόσο στον κ. Βαρθολομαίο.

* Λυπούμαι που τα γράφω και πάλι, αλλά αυτά τα 20 χρόνια περίπου της θητείας του στην Κωνσταντινούπολη, στο πρώτο τη τάξει Πατριαρχείο, ο κ. Βαρθολομαίος έχει συγκρουσθεί με τους πάντες στο χώρο της Ορθοδοξίας.

Δεν έχει μείνει ένας ηγέτης (με προτελευταίο τον αείμνηστο Χριστόδουλο και τελευταίο τον Ιερώνυμο) με τον οποίο να μην έχει συγκρουσθεί, διαφωνήσει έντονα και απειλήσει με κυρώσεις, επιτίμια, ακοινωνησίες ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, έως τα άλλα Πατριαρχεία, την Εκκλησία της Αλβανίας (αδικώντας και ταπεινώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο), της Ελλάδος και της Μητροπόλεις της Ευρώπης.

* Αυτή η εμπαθής παράδοση διαρκών συγκρούσεων και διαφωνιών (στην οποία δεν θέλω περισσότερο να αναφερθώ) χαρακτηρίζεται από την άλλη πλευρά με λαθεμένες επιλογές – συμπεριφορές του Πατριάρχη και των ανθρώπων του στο Φανάρι. Εκτός και εντός της (δήθεν) Ιεράς Συνόδου. Δεν θα αναφερθώ ούτε σ’ αυτές τις δυσάρεστες εμπειρίες και λαθεμένες συμπεριφορές σε υποθέσεις, όπως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Βαβύλη, του Εφραίμ, του καταδικασμένου πρώην Αττικής Παντελεήμονα. Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι η αιτία της σύγκρουσης με τον (χαλαρό και προς το ΠΑΣΟΚ) Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

* Με πείσμα καλογερίστικο το Φανάρι επιμένει ότι ο καταδικασμένος Παντελεήμων με πολυετή φυλάκιση για κλοπές – υπεξαίρεση χρήματος, πρέπει να κριθεί από εκκλησιαστικό δικαστήριο των Ιερών Κανόνων. Αλλιώς δεν ισχύει η «καμπάνα» από τα δικαστήρια της Πολιτείας, μετά την καταφορά εναντίον του. Ο κ. Βαρθολομαίος όχι μόνο δεν αποδέχεται την απόφαση καταδίκης, αλλά μπλοκάρει και κάθε διαδικασία αντικατάστασής του, που έχει κινήσει ο κ. Ιερώνυμος. Και απειλεί με κυρώσεις. Και κορύφωση της κρυφής σύγκρουσης, που έχει ήδη ξεσπάσει.

* Νομίζω ότι συχνά το Φανάρι και προσωπικά ο κ. Βαρθολομαίος έχουν μια παρεξηγημένη αντίληψη για το ρόλο και τα όριά τους. Δεν μπορούν να καταργήσουν το Αυτοκέφαλο της ελλαδικής Εκκλησίας, ούτε να τη διοικούν απευθείας και στο παραμικρό, όπως δείχνουν να θέλουν. Ούτε αυτή είναι η πνευματική τους αποστολή, ούτε συντελεί στην ύψιστη δικαίωσή τους αυτή η μικροπολιτική. Αναπαράγει διαρκώς συγκρούσεις, αυταρχισμούς και γκάφες εξουσιομανίας. Ας αυτοσυγκρατηθούν.