οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

6.2.10

«Καλύτερη ζωή στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδας Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται και διαφήμιση της χώρας μας στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές:

"Υπάρχει μια καλύτερη ζωή, υπάρχει μέλλον, θα'ρθετε να βάλετε τα παιδιά σας στα σχολεία, να σπουδάσουν κλπ., με ένα ποσό που αρχίζει από τις 4.000 -5.000 ευρώ». Ο ίδιος ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα σε 2.500.000! Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, στη χώρα μας βρίσκονται 900.000 μετανάστες. Το ίδιο υπουργείο, ένα μήνα αργότερα, υπολόγισε πως είναι 1.060.000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, υπολογίζονται σε 1.133.000, δηλαδή το 10,1 % του συνολικού πληθυσμού. Ενα μικρό μόνο ποσοστό δουλεύει νόμιμα, οι υπόλοιποι παραμένουν ανασφάλιστοι με χαμηλό μεροκάματο μέσα σε άθλιες συνθήκες, με όρους δουλοπαροικίας-, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα κυβερνητική παράγοντας. Οι εκάστοτε νεοφερμένοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν με ολοένα και χαμηλότερο μεροκάματο, συμπιέζοντας τους μισθούς τόσο των ντόπιων όσο και των παλαιότερων μεταναστών, που έχουν με τα χρόνια ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας, και προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στους ελάχιστους ελέγχους που πραγματοποιεί η ανύπαρκτη Επιθεώρηση Εργασίας, Αφρικανοί και Ασιάτες φυγαδεύονται από την πίσω πόρτα, τα βιβλία του ΙΚΑ εξαφανίζονται. Τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων ανθούν, το προϊόν είναι ακαιαμάχητο ·, οι πελάτες απαλλάσσονται από ασφάλιση και λοιπές υποχρεώσεις. Ο τζίρος τών δουλεμπορικών κυκλωμάτων πολλαπλασιάζεται, η δράση τους αποθρασύνεται, η παραοικονομία και η διαφθορά διογκώνονται.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η ανεργία· Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε.,το τρίτο τρίμηνο του 2009 είχαμε 450.000 ανέργους. Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κάνει λόγο για 700.000 και πρόσφατα ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε πρόβλεψη για 1.000.000 ανέργους μέσα στο 2010. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται καλύπτονται ως επί το πλείστον από ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 χάθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων γηγενών και δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις απασχόλησης αλλοδαπών.« Εξαιτίας της μαύρης εργασίας, το κράτος έχει χάσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ», εκτιμά ο Ανδρέας Κολλάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ.

Σταδιακά, το σύστημα υγείας άρχισε να επιβαρύνεται και να εκπίπτει, η δημόσια εκπαίδευση να υποβαθμίζεται, τα γκέτο να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, πολυσύχναστοι κεντρικοί δρόμοι να μετατρέπονται σε «πιάτσες» πορνείας και ναρκωτικών. 0 υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η παράνομη μετανάστευση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», ενώ ο Γ.Γ. Μετανάστευσης, Ανδρέας Τάκης, έθεσε ως πρώτο στόχο την καταγραφή των παράνομων μεταναστών, την ανάσυρσή τους από την αφάνεια και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους μέσω ενός ειδικού καθεστώτος. «Οσο δεν εντάσσονται οι μετανάστες, επικρατούν φαινόμενα ανισότητας, αδήλωτης εργασίας, ανομίας και απώλειας πόρων ατιό το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο οποίος πάντως, στην παρέμβασή του στο Φόρουμ, αναφέρθηκε θετικά στη συμβολή των μεταναστών στη μείωση του εργατικού κόστους και έκανε λόγο για «αξιοποίηση της μετανάστευσης».


Αφελής ερώτηση Γνωμοδότη: Όταν μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων δεχθεί δύο εκατομμύρια φτωχούς, γίνεται πλουσιότερη ή φτωχότερη;