οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

9.2.10

Δίχασε τη Βουλή η παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες

Πλήρης διαφωνία για το θέμα της παροχής ελληνικής ιθαγένειας σε νόμιμους μετανάστες διαπιστώθηκε χθες στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το κλίμα συναίνεσης που έχει επικρατήσει στον τομέα της Οικονομίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.

H ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το μεταναστευτικό διαβεβαίωσε ότι η ελληνική ιθαγένεια θα δίδεται υπό προϋποθέσεις μόνο σε νόμιμους μετανάστες και τα παιδιά τους και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί να διχάσει την ελληνική κοινωνία.

Στην αντίπερα όχθη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που προτείνει μετατρέπει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο αλλά θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προκάλεσε και τη συζήτηση, πρότεινε αντί για ιθαγένεια να χορηγηθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ζήτησε εκ νέου διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Στην αντίπερα όχθη η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκαν σε Ν.Δ. και ΛΑΟΣ κατηγορώντας τους ότι εκφράζουν ακραίες θέσεις και ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην υποχωρεί στις ακροδεξιές πιέσεις.

«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Αυτό είναι που δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς για πάντα χωρίς φωνή, χωρίς συμμετοχή σε αποφάσεις που παίρνουμε και που τους αφορούν. Τους εμπιστευόμαστε στις οικοδομές μας, τους εμπιστευόμαστε τα αγροκτήματά μας, τους εμπιστευόμαστε στον τουρισμό, τους εμπιστευόμαστε ακόμα και το πιο πολύτιμο, τους γέροντες και τα παιδιά μας» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών.

Ο κ. Παπανδρέου αφού κατηγόρησε τη Ν.Δ. για προπαγάνδα και σκόπιμη παραπληροφόρηση, υπογράμμισε πως η πολιτική για την ιθαγένεια θα συνοδευτεί με αυστηρές πρακτικές για την προστασία των συνόρων. «Είπαμε και ξαναλέμε: μηδενική ανοχή στο δουλεμπόριο ανθρωπίνων ψυχών. Οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών, προφανώς και της Ελλάδας, για υποδοχή και ενσωμάτωση τόσο μεγάλων σε αριθμό ανθρώπινων ροών, είναι πεπερασμένες» τόνισε.

«Σφραγίζουμε τις εξόδους της χώρας προς την Ευρώπη, καθιστώντας έτσι τη χώρα μη ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο. Έχουμε επίσης ενισχύσει τη διακλαδική συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού Σώματος τόσο σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όσο κυρίως και στο σκέλος της ανταλλαγής πληροφοριών, με στόχο την αποτροπή εισόδου και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης και πλαστογράφων» διαβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε ότι οι έξοδοι της χώρας προς την Ευρώπη «σφραγίζονται» καθιστώντας την Ελλάδα μη ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κακώς άνοιξε το θέμα στη συγκεκριμένη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από τη νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

H ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή για το μεταναστευτικό.
«Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολιτευτική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες μαζί με τα παιδιά τους εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Ανέπτυξε, μάλιστα, την εναλλακτική θέση της Ν.Δ. για την ιθαγένεια με την οποία προτείνεται:

«Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωσή τους. Με δύο μόνο προϋποθέσεις που εξαρτώνται απόλυτα από τα ίδια: Πρώτον, να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, πράγμα που τα εξισώνει εκ των προτέρων με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα και τα ενσωματώνει στην ελληνική κοινωνία ομαλά, μέσα από την ένταξη στην ημετέρα παιδεία. Και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους (εφόσον προέρχονται από ''τρίτες'' - μη ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ένωσης)».

«Μ' άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωσή τους εφόσον το θέλουν, αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «η ρύθμιση που προτείναμε εμείς, δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα να αποκτήσουν την ιθαγένεια στην ενηλικίωσή τους, αλλά η ιθαγένεια των παιδιών με την ενηλικίωση δεν θα συμπαρασύρει την πολιτογράφηση των γονιών από τώρα».

H ομιλία της γ.γ. του ΚΚΕ.
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε «ακραίες και δηλητηριώδεις» τις απόψεις του Γιώργου Καρατζαφέρη και ταυτόχρονα σημείωσε ότι της προκάλεσαν έκπληξη και οι θέσεις του κ. Σαμαρά.

Χαρακτήρισε, όμως, αποσπασματική την ομιλία του πρωθυπουργού και του καταλόγισε ότι έχει ψηφοθηρικούς στόχους ως προς τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι είναι υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας και μάλιστα με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις. Όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες πρότεινε να νομιμοποιηθούν ορισμένοι υπό προϋποθέσεις, σε άλλους να δοθεί πολιτικό άσυλο και στους υπόλοιπους που θέλουν να φύγουν από τη χώρα να χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

H ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος προκάλεσε και τη συζήτηση, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του συνόλου σχεδόν των μεταναστών, λέγοντας ότι ευθύνονται για τις περισσότερες εγκληματικές πράξεις στη χώρα και υποστηρίζοντας ότι μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες για τους Ελληνες μαθητές.

«Δεν υπάρχει έγκλημα που να γίνεται μόνον από Έλληνα» υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης και επανέλαβε τη θέση του για την επιβολή ποσόστωσης στην είσοδο των μεταναστών. Πρότεινε δε αντί για ιθαγένεια να χορηγηθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής στους μετανάστες.

H ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις για την ιθαγένεια προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ για την οικονομία.

«Πολύ γρήγορα υποκύψατε στις πιέσεις της δεξιάς και του ακροδεξιού λαϊκισμού» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, και πρόσθεσε «σας δίνεται μια ευκαιρία να κάνετε μια τομή για την ουσιαστική πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών. Μη τη χάσετε».