οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.2.10

Ελληνας μετανάστης

Δεν έχει πλέον σημασία το «ποιος φταίει». Σημασία έχει ότι εμείς, θα πληρώσουμε. Θέλουμε δεν θέλουμε, ξεκινά μια νέα περίοδος για την Ελλάδα. Καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε νέες σκληρές καταστάσεις και δεδομένα. Αυτά που ξέραμε, τα ξεχνάμε.

Νομίζω πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχουμε κυβέρνηση. Ελληνική. Ο Παπανδρέου είναι ο πρώτος τη τάξει κλητήρας των Βρυξελλών και όλοι οι άλλοι παραδουλεύτρες – καθαρίστριες. Το κακό είναι ότι πρέπει πρώτα να καθαρίσουν τις δικές τους βρωμιές. Δυστυχώς, οι πολιτικοί και τα οικονομικά τους σκάνδαλα παραμένουν ατιμώρητα, άρα θα συνεχίζονται, όταν στην Αγγλία κινδυνεύουν να μπουν φυλακή υπουργοί, επειδή αγόρασαν ένα κοστούμι με κάρτα του υπουργείου τους.

Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; ξαναπιάνουμε το έργο από την αρχή. Σκατά σύνταξη, κομμένες οι παροχές, ετοιμάζονται ήδη οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες. Το βλέπω, το ζω. Ψάχνονται. Να φύγουν. Αυτό που ακουγόταν ως ανέκδοτο, γίνεται πλέον καθημερινότητα. Ελληνες δουλεύουν στην Αλβανία. Σε επιχειρήσεις Αλβανών φίλων τους. Γνωρίζω ζευγάρι που μετά από 20ετή σκληρή εργασία, έχει ξενοδοχείο στην Αλβανία και πήρε μαζί του 3 Ζακυνθινούς υπαλλήλους από το ξενοδοχείο στο οποίο δούλευαν ο άντρας ως κηπουρός, η γυναίκα καθαρίστρια. Φυσικά δούλευαν και σε άλλες 2 δουλειές ο καθένας, δούλευαν και τα παιδιά τους.
Επίσης παρατηρείται έξοδος οικονομικών μεταναστών. Σε λίγο δεν θα μας θέλουν ούτε οι λαθρομετανάστες. Η κρίση θα δώσει χέρι βοηθείας στον Χρυσοχοΐδη, αφού οι αστυνομικοί του μόνο «βοήθεια μας κλέβουν» μπορούν να φωνάξουν. Καιρός λοιπόν να δουλέψει ο Ελληνας. Να φύγει από την Αθήνα όπου δουλεύει για 400 ευρώ, οπότε… και να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του. 50 ευρώ την ημέρα παίρνουν οι ξένοι εργάτες. Το καφενείο δεν δίνει σύνταξη, ούτε δώρο Πάσχα. Ασε που θα κατεβαίνουν στα μπλόκα. Κανείς δεν έχασε από μπλόκο. Αντιθέτως έχασαν οι απεργοί συμβασιούχοι.
Δυστυχώς μεγαλώσαμε δύο γενιές ανέργων, τεμπέληδων και αδιάφορων. Ξέρω τι γράφω. Οι γονείς φταίνε. «Μα θα δουλέψει ο γιος μου στο κτήμα;». Τώρα λοιπόν που ο πατέρας έχασε την επιχείρηση, τι θα κάνει ο γιος του, θα δουλέψει; Μετανάστης θα πάει ή θα λερώσει τα χέρια του με χώμα. Καλημέρα νέα εποχή.