οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

11.1.10

Zeitgeist – Το Πνεύμα της Εποχής

Το Σάββατο 9/1/10, ο κ. Χαρδαβέλλας στην τηλεοπτική εκπομπή του «Ο Κόσμος του Ανεξήγητου» ασχολήθηκε μεταξύ των άλλων με το θέμα του παγκόσμιου κινήματος Zeitgeist που σημαίνει στα γερμανικά «Το Πνεύμα της Εποχής».


Έχουμε δει την ταινία και διαπιστώσαμε ότι πέρα από τις γνωστές κοινότοπες αναφορές στις σκοτεινές διαδρομές του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τις διαπλοκές του με τις ανά τον κόσμο πολιτικές ηγεσίες, ένα μεγάλο μέρος της αφιερώνεται στις θρησκείες και στον ρόλο τους ως οργάνων εξουσίας και χειραγώγησης των μαζών προς όφελος της κυριαρχίας των ολίγων.

Ο δημιουργός της ταινίας επιτίθεται ευθέως στον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, για τον οποίο αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «απλά αντικατέστησε τον ‘θεό’ Ήλιο στη λατρεία των υπηκόων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας»! Η ταινία δίνει την εντύπωση στον αντικειμενικό αλλά και υποψιασμένο θεατή ότι ο πρωταρχικός σκοπός για τον οποίο φτιάχτηκε, είναι ο κλονισμός των θεμελίων της χριστιανικής πίστης, και μάλιστα όχι τόσο μέσα από τις διαβλητές πράξεις και τις παραλείψεις κάποιων κακών λειτουργών της Εκκλησίας, αλλά κυρίως μέσω της αμφισβήτησης ακόμα και της ύπαρξης του ίδιου του ιδρυτή της.

Η ταινία παρουσιάζει την χριστιανική πίστη σαν μια θρησκευτική καρικατούρα «για ανόητους και αφελείς», αλλά καθώς δεν αρνείται την «πνευματικότητα», προτείνει – τι άλλο; – την προσωπική, ατομιστική προσέγγιση του «θείου» μέσω ενός παγκόσμιου θρησκευτικού συστήματος για όλους τους ανθρώπους – τη γνωστή πανθρησκεία της Νέας Εποχής.

Για να γίνει η ταινία Zeitgeist ελκυστική για τα καλοπροαίρετα και ανυποψίαστα θύματά της, αναφέρει κάποιες αλήθειες σχετικά με την παγκόσμια πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική πραγματικότητα. Όπως όμως έχει ειπωθεί, «η μισή αλήθεια ισούται με ολόκληρο ψέμα», γιατί η ταινία δεν μας λέει ότι η πραγματική παγκόσμια ανθρώπινη δουλεία δεν είναι η δουλεία στην εξουσία, αλλά η δουλεία στην αμαρτία και στον εμπνευστή της. Και ότι μόνον όταν ο άνθρωπος στραφεί στον Ιησού Χριστό μπορεί να γνωρίσει την Αλήθεια που θα τον ελευθερώσει.

Η Αλήθεια είναι ένα Πρόσωπο – το μόνο που τόλμησε να πει, «Εγώ Είμαι (η Οδός), η Αλήθεια (και η Ζωή)», και ταινίες και «κινήματα» τύπου Zeitgeist δεν υπηρετούν παρά το Πνεύμα της (Νέας) Εποχής που είναι «το πνεύμα του κόσμου τούτου και του άρχοντά του».