Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

26.1.10

Παραλήρημα ανθελληνικού ρατσισμού

Διαβάσατε την προηγούμενη ανάρτησή μας για τους εμπρησμούς της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά; Προσέξτε τώρα τη θέση που παίρνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Παναγιώτης Δημητράς) για το θέμα:

«Είμαστε ηθικοί αυτουργοί» εμπρησμών συναγωγών και δράσης νέο-ναζιστών

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) συμφωνεί πλήρως με το ακόλουθο άρθρο της Άννας Φραγκουδάκη στα «Νέα», αφού άλλωστε από την αρχή αναφέρθηκε στην συνενοχή πολιτείας και κοινωνίας για το έγκλημα αυτό.

Είμαστε ηθικοί αυτουργοί
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4556845

Γράφει η Άννα Φραγκουδάκη

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

#Τη νύχτα 15 Ιανουαρίου, «άγνωστοι» δράστες καταστρέφουν με εμπρησμό ένα ιστορικό κόσμημα των Χανίων, τη Συναγωγή Ετς Χαΐμ, και μέρος των αρχείων της. Όμως λίγες μέρες νωρίτερα (6/1), είχαν κάνει άλλο εμπρησμό με λιγότερες καταστροφές. Πώς και δεν υπάρχουν ύποπτοι; Πώς μπόρεσε να ξαναγίνει; Πώς δεν πάρθηκαν μέτρα; Γιατί δεν φυλαγόταν η Συναγωγή τη νύχτα της 15ης;

#Είναι και άλλα τα βαριά ερωτήματα. Η Συναγωγή αναστηλώθηκε το 1998, χάρη στο Ταμείο Παγκόσμιων Μνημείων. Πόσο σχετίζονται οι αποτρόπαιες πράξεις με αντιλήψεις της ευρύτερης κοινωνίας, όταν π.χ. ο έως το 2006 νομάρχης Χανίων, του Συνασπισμού (!), είχε έντονα αντιταχθεί στην επαναλειτουργία της Συναγωγής, ενώ σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην πόλη (4.4.02) είχε ονομάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ «τα κτήνη του Τελ-Αβίβ»;

#Σε όλη τη χώρα κυκλοφορούν τις νύχτες «άγνωστοι» φορείς της πιο ακραίας μισαλλοδοξίας, κραδαίνουν ναζιστικά σύμβολα της σφαγής, βεβηλώνουν τάφους και καταστρέφουν ιερά μνημεία. Έχουμε όλοι ανεξαιρέτως μεγάλη ευθύνη, γιατί παραμένουν «άγνωστοι». Έχουν οι τηρητές των νόμων μεγάλη ευθύνη που παραμένοντας άγνωστοι ξαναγυρίζουν την άλλη νύχτα. Έχουν όλοι οι θεσμοί του κράτους ευθύνη.

#Οι ακραίες αυτές μειοψηφίες δεν είναι εξωγήινοι, είναι προϊόντα της κοινωνίας μας. Η κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ, οι θεσμοί δεν αποτρέπουν αυτά τα εγκλήματα. Αθωώνεται Μάρτιο 2009 στο Εφετείο ο συγγραφέας (Κ. Πλεύρης) βιβλίου με αποκρουστικά περιεχόμενα, μολονότι όχι μόνο καλλιεργούν μίσος, αλλά ρητά προτρέπουν στη βία και το έγκλημα. Και ενώ αθωώνεται ο κατηγορούμενος για προτροπή σε έγκλημα, το πιο απίστευτο και απειλητικό για την κοινωνία είναι ότι το δικαστήριο διώκει τους μάρτυρες κατηγορίας!

#Όχι, δεν είναι εξωγήινοι. Οι θεσμοί, τα ΜΜΕ, εμείς όλοι τους επιτρέπουμε να βγαίνουν τις νύχτες να χαράζουν αγκυλωτούς σταυρούς, να καταστρέφουν κειμήλια της ιστορίας, να κάνουν σε μιάμιση εβδομάδα δύο εμπρησμούς στη Συναγωγή των Χανίων. Εμείς ευθυνόμαστε, εμείς δεν ακούμε τις νύχτες κανέναν θόρυβο, εμείς δεν ξέρουμε ποιοι είναι, εμείς δεν μαθαίνουμε τι κάνουν, εμείς όλοι είμαστε με τη σιωπή οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΣΕ

Ένας άλλος κύριος Αμπραβανέλ γράφει μεταξύ άλλων στο blog του:

"Κάτω από τις παρούσες συνθήκες επαναλαμβάνω την παράκληση μου στην τοπική χριστιανική κοινωνία να αντιδράσει, αν και προφανώς είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Αν όχι για τους αντιπαθείς εβραίους, τουλάχιστον για την χανιώτικη πολιτιστική κληρονομιά και το γεγονός οτι κινδυνεύει η ίδια η Παλαιά Πόλη των Χανίων. Συνδυάζοντας αυτή την επίθεση με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ξένων στα Χανιά από φασιστικές ομάδες που γίνονται ανεκτές από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, συμβουλεύω στους εβραίους ταξιδιώτες της Κρήτης να λάβουν μέτρα για την προστασία τους και να αποφεύγουν έντονες εκδηλώσεις της εβραϊκής ταυτότητας τους. Είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε είδος μποϊκοτάζ αλλά οι επαναλαμβανόμενη ρατσιστική βία και η ενσυνείδητη έλλειψη αντιδράσεων από Αστυνομία, Κράτος, ΜΜΕ και τοπική χριστιανική κοινωνία δημιουργεί επιπλέον κινδύνους στους Εβραίους που ζουν και επισκέπτονται την πόλη.

Επίσης ζητώ την βοήθεια, χρηματική και ηθική, από οποιοδήποτε στην Ελλάδα και στον κόσμο για να βοηθήσουμε την επισκευή της Συναγωγής και να αρνηθούμε την επιτυχία του έργου των Ναζί και των σύγχρονων κρητικών μιμητών τους."

Αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Πάσχος Μανδραβέλης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το "Ρατσιστικό αυτό φαινόμενο"!

Και ύστερα σου λένε μερικοί ότι δεν υπάρχει ανθελληνικός ρατσισμός στην Ελλάδα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: