οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

25.1.10

Μια εναλλακτική πρόταση για την ιθαγένεια

Ένας διάλογος κουφών. Εκεί αποσκοπεί να εκτρέψει τη συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό ο Γιωργάκης και η κυβέρνησή του, προκειμένου να προωθήσουν τα παγκοσμιοποιητικά σχέδιά τους. Πριμοδοτούν, δε, τις ακραίες κραυγές, προκειμένου να αποκτήσουν προοδευτικό άλλοθι για να εξωθήσουν σε αυτοκτονία τη χώρα.

Ο αγώνας μας, όμως, εναντίον της νεοφιλελεύθερης και εθνομηδενιστικής πολιτικής τους, απαιτεί σαφείς συγκεκριμένες θέσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα, καθώς και την επεξεργασία των όρων για μια εναλλακτική μεταναστευτική πολιτική. Ειδάλλως αναπαράγεται ο τόσο βολικός για τους εξουσιαστές καταμερισμός: από εδώ οι ακραίοι διαμαρτυρόμενοι κι από εκεί οι τεχνοκράτες που εφαρμόζουν τις πολιτικές τους.

Έτσι, το άθλιο και κατάπτυστο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα διότι θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει μια εκτεταμένη συζήτηση, όχι μόνον για την ιθαγένεια, που είναι παραπλανητικό να τίθεται από μόνη της, δίχως να συνοδεύεται από μια ολική πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά για ένα πακέτο μέτρων που να αφορά στο σύνολο του μεταναστευτικού.
Και, βεβαίως, στα πλαίσια αυτών των μέτρων, η απόδοση της ιθαγένειας είναι θεμιτή, στο ίδιο κλίμα των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν άλλες χώρες, όπως λόγου χάριν η Δανία. Και βέβαια, δεν θα συζητήσουμε την ιθαγένεια από μόνη της, αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως είναι η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας των μεταναστών, η εκπαίδευσή τους στην ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό, το σπάσιμο των γκέτο του κέντρου των μεγάλων πόλεων, αλλά και μέτρα για την πάταξη της σωματεμπορίας και των λαθροδιακινητών.

Επίσης, πρέπει να αναπτύξουμε μέτρα αντιμετώπισης των γιγάντιων μεταναστευτικών κυμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας: επαναπροωθήσεις των μεταναστών στον τόπο τους, σε συνδυασμό με την αποστολή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που να θέτει τις βάσεις για την παραμονή τους σ’ αυτήν. ισχυρή πίεση στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει να προωθεί τη λαθρομετανάστευση προς τη χώρα μας, χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο υπονόμευσης της ελληνικής κοινωνίας. και, τέλος, αγώνας ώστε να αναγκάσουμε τους εκπρόσωπους της αποικιοκρατικής Δύσης να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι των λαών της περιφέρειας, συμβάλλοντας με πόρους και πολιτικές ώστε να μην εγκαταλείπουν οι λαοί του Τρίτου Κόσμου τις εστίες τους.
Αυτοί είναι οι όροι για μια φιλολαϊκή, ανθρωπιστική, πραγματικά προοδευτική μεταναστευτική πολιτική, που αντιστέκεται στις προσπάθειες των ελληνικών αρχουσών τάξεων και του… ΠΑΣΟΚ να καταστρέψουν την ίδια τους τη χώρα…

ΠΗΓΗ